Stiri

Întrebări retorice. Cine stă în spatele promovării noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe?

ițieJustice. Judge hammer on the table

Republica Moldova de la independență a pledat pentru integrarea europeană. Cetățenii acestei țări sunt europeni nu doar prin amplasarea geografică dar și prin concepțiile intelectuale.

Drumul spre UE al Republicii Moldova a fost unul anevoios, dar indiferent de circumstanțe, Republica Moldova a rămas ferm ancorată la parcursul european al țării.

Guvernul actual a intreprins numeroase măsuri pentru apropierea de UE și acestea s-au materializat prin acceptarea oficială a candidaturii Republicii Moldova pentru aderare la blocul comunitar. În intenția de a obține statutul de țară candidat au fost realizate eforturi colosale, dar trebuie să înțelegem că acțiunile de viitor poartă un caracter mai important decât tot ce s-a întâmplat până în acest moment. Republica Moldova trebuie să-și racordeze sectoarele cheie la cerințele UE. Economie, justiție, protecție socială sunt doar câteva din domeniile care necesită modificări fundamentale.

Totuși Moldova păstrează încă restanțele unei societăți intoxicate de viciile trecutului, iar unele entități profitând de modificările legislative realizate în contextul racordării legislației Republicii Moldova la legislația comunitară,  încearcă să-și impună propriile corecții care le favorizează pe deplin, dar care riscă să afecteze imaginea Republicii Moldova la nivel european.

În acest context în Parlamentul Republicii Moldova este examinat un proiect de lege care urmează să schimbe radical domeniul proprietății intelectuale, în special domeniul privind protecția autorilor. Profitând de faptul că domeniul proprietății intelectuale este unul destul de complex pentru a putea fi înțeles foarte bine de legiuitori, anumite structuri private în tandem cu unele organe de stat, încearcă prin unele norme stranii să-și promoveze interesele personale. Cine va avea de câștigat în urma adoptării noii Legi? Cu siguranță nu autorii.
Ironie legislativă. O Lege destinată să-i apere, de fapt, iî va suprima.

Pe lângă modificările adiacente, noua lege scade remunerația autorilor pentru reproducerea operelor în scopuri personale de la 3% la 0,3%. O prevedere care vădit prejudiciază autorii ,care trezește nemulțumiri în rândul tuturor titularilor de drepturi de autor și conexe, dar care încearcă a fi trecută cu vederea. La toate întrebările adresate pe marginea acestui subiect, Asociația MORA, nu a primit un răspuns argumentat care să ne convingă de beneficiile acestei scăderi considerabile. Nu există explicații, cercetări sau raționamente de ce anume s-a ales cifra de 0,3 % și nu 0,4% sau 0,2%. O cifră aleasă la întâmplare, sau o cifră recomandată de entitățile interesate?

De asemenea proiectul oferă atribuții emfatice directorului AGEPI, lucru care nu este unul binevenit, or concentrarea puterii decizionale în mâna unei singure persoane cu siguranță nu reprezintă un model european de bună guvernare.

Indiferent de aceste carențe,  proiectul a fost votat în prima lectură și urmează a fi votată în lectura a II-a  chiar cu riscul ca noua lege să fie criticată la toate tribunele europene. Afectarea imaginii Republicii Moldova nu reprezintă un obstacol pentru realizarea intereselor economice private.

UE recunoaște perspectiva europeană a Republicii Moldova. Viitorul acestei țări și al cetățenilor ei trebuie să fie în Uniunea Europeană, iar legislația Republicii trebuie să fie creată pentru susținerea cetățenilor și nu in detrimentul acestora.

Actualul proiect de lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, are multe lacune de care au profitat cu rea credință persoane, entități private, inclusiv organe de stat. Legea necesită o revizuire a tuturor prevederilor pentru ca să reprezinte cu adevărat reflectarea principiilor europene și temelia protecției dreptului de autor și drepturilor conexe. Sperăm că deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor da dovadă de înțelepciune și vor acționa în interesul țării, nu în interesul entităților private.